MEMORANDUM PERSEFAHAMAN (MoU) BERIMPAK TINGGI ANTARA UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN DAN AIN BIOMASS INDUSTRIES SDN. BHD.

BACHOK 15 Oktober I Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan BioMass Industries Sdn. Bhd. hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi kerjasama pelaksanaan projek keusahawanan sosial berimpak tinggi.

Memorandum yang dimeterai adalah berlandaskan kepada kerjasama lingkaran empat atau quadruple helix yang menggabungkan kepakaran UMK bersama-sama Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU),  Ain Biomass Industries Sdn. Bhd. dan komuniti Jeli.

Kerjasama itu ditandatangani oleh Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail  dan Pengarah Ain Biomass Industries Sdn. Bhd., Dato’ Wan Ariff Wan Hamzah, di Bilik Seminar 2, Bangunan Canselori, UMK Bachok, Kelantan, pada 15 Oktober 2020.

Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, berkata pihak TERAJU telah memberi kepercayaan dengan memilih UMK melalui Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT) sebagai rakan kerjasama menerusi peruntukan geran yang bernilai RM2.3 juta untuk tempoh lima tahun.

Katanya, dengan kerjasama ini akan menjadi satu penanda aras yang baharu bagi UMK di mana ini adalah salah satu geran terbesar yang telah diterima oleh penyelidik UMK setakat ini.

“Projek ini diketuai oleh Prof. Madya Dr. Wan Mohd Faizal Wan Ishak dan barisan penyelidik terdiri daripada Dr. Mazlan Mohamed, En. Mohd Aswawi bin Isa, Prof. Madya Dr. Najmi Masri dan Pn. Aliffah Adnan. Pemilihan barisan penyelidik oleh pihak TERAJU ini adalah berlandaskan inovasi dan keupayaan projek dalam membantu peningkatan pendapatan peserta dikalangan komuniti setempat.

“Pihak UMK juga berterima kasih kepada Dato’ Wan Ariff Wan Hamzah, Pengarah AinBiomass Industries Sdn Bhd dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, En. Helmee Hashim yang turut amat berbesar hati untuk menjalinkan kerjasama ini,” katanya.

Menurut Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, projek antara UMK dan Kumpulan Ain akan memberi impak yang besar kepada kedua-dua pihak serta masyarakat iaitu menerusi Projek Ain Ayer Asli, Kapal Maritim, Kelapa, Bamboo Heritage, Black Soldier Fly, Taman Kelip-Kelip, Tenaga Solar dan Pusat Latihan dan Asas Keselamatan Maritim.

Katanya, UMK sebagai sebuah universiti berteraskan keusahawanan dan komited untuk meneroka kerjasama dengan pihak industri berdasarkan output-output daripada R&D.

“Projek seumpama ini dilihat sebagai teras dalam memastikan keterlihatan universiti membangunkan bersama masyarakat selaras dengan misi kemasyarakatan UMK for Society”.

“Selain itu, projek ini juga menekankan elemen sosial enterprise, di mana ia membuka peluang kepada penduduk setempat terutamanya golongan B40 dan masyarakat Orang Asli di Jeli dan Dabong bagi meningkatkan pendapatan mereka,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

2024-04-20