GLOBAL

General

KAEDAH RAWATAN ISLAM BUANG PERJANJIAN DENGAN JIN (SAKA)

Justeru, Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah (PBI), Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di bawah geran Fundamental Research Grant Scheme ( FRGS) telah mengadakan Bengkel Penyelidikan Tentang SAKA bertempat di Auditorium Rebana Ubi, UMK Kampus Bachok, pada 24 Januari 2019.

Bengkel sehari itu telah menjemput penceramah dan tokoh perubatan Islam terkenal dari Pusat Rawatan Islam Darussyifa, Tn Hj. Mokhtar Kassan.

Menurut Timbalan Pengarah (Penyelidikan dan Inovasi ) PBI, Prof. Madya Dr Yohan Kurniawan, objektif utama penganjuran bengkel ini sebagai perkongsian pengetahuan berhubung saka berdasarkan pendekatan rawatan perubatan Islam.

Beliau berkata, masih terdapat di kalangan masyarakat pada hari ini tidak tahu dan kurangnya kesedaran tentang saka.

“Selain itu, masih berlaku kesilapan pandangan tentang jin saka atau pengaruh sihir yang menyebabkan perasaan takut kepada masyarakat.

“Bahana sihir dan pengaruh saka boleh menyebabkan berlakunya gangguan berupa penyakit fizikal, gangguan emosi, ketidak matangan personaliti dan gangguan secara mental.

“Gangguan ini boleh mempengaruhi hubungan interpersonal seperti rumah tangga terpecah/perceraian, hubungan dengan sahabat menjadi rosak dan perbuatan yang negatif seperti curang, berjudi, mabuk dan sebagainya,” katanya.

Sementara itu, Dr.Yohan berkata, pada bengkel itu peserta didedahkan tentang jin saka dan bezanya dengan jin yang bukan termasuk golongan saka.

Katanya, jin saka adalah jin yang diturunkan atau diwariskan kepada ahli keluarga atau murid serta pengikut seseorang.

“Jin yang dimiliki oleh seseorang tetapi tidak diturunkan tidak termasuk jenis jin saka.

“Daripada penerangan oleh penceramah jemputan bahawa perjanjian dengan saka dapat diputuskan dengan menggunakan beberapa kaedah secara Islam,” jelas beliau.

Menurut Dr. Yohan, membela saka dapat memberikan kesan negatif kepada kehidupan seseorang dan keluarganya, terutamanya saka yang menuntut pemiliknya memberi “makan”, apabila terlupa memberi “makan” biasanya saka ini akan menyebabkan gangguan kepada pemiliknya.

“Dengan adanya, bengkel ini masyakat dapat menambah dan meluruskan pengetahuan masyarakat tentang saka.

“Selain itu, mewujudkan minat dalam kalangan staf akademik di UMK untuk mengkaji dan meneroka rawatan perubatan Islam secara saintifik.

“Secara tidak langsung platform ini merapatkan hubungan antara UMK, khususnya PBI dengan Pusat Rawatan Islam Darussyifa khususnya dapat bekerjasama dan perkongsian kepakaran berhubung kaedah rawatan Islam,” katanya.

Seramai 180 orang peserta daripada luar UMK (Darussyifa) dan warga UMK hadir pada bengkel sehari tersebut.

Turut diadakan perkhidmatan kaedah rawatan Islam oleh Pusat Rawatan Islam Darussyifa.

rawatan jin dan saka

rawatan jin dan saka 2

Web Traffic

1.png2.png4.png7.png2.png4.png
Today6
Yesterday232
This week1385
This month4963
Total124724

Who Is Online

1
Online

2022-08-20

Search