MINGGU FIESTA BATIK 2017 UMK BERLANGSUNG MERIAH

MINGGU Fiesta Batik Malaysia (MFBM) 2017 hasil inisiatif Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan (FTKW) dalam memartabatkan dan mengembalikan kegemilangan batik untuk terus kukuh serta diangkat sebagai warisan budaya penting di negara ini, telah berlangsung dengan meriah bermula 29 Oktober hingga 2 November 2017 di UMK Kampus Kota dan UMK Kampus Bachok.

Bertemakan Generasi Muda Pewaris Kegemilangan Batik, program MFBM 2017 adalah program tahunan anjuran Universiti Malaysia Kelantan (UMK) telah disempurnakan perasmiannya oleh Pengerusi Lembaga Pengarah UMK, Tan Sri Dato’ Sri Hamad Kama Piah Che Othman, di Dewan Keusahawanan, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, pada 29 Oktober 2017.

Turut hadir, Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Dr. Mortaza Mohamed, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Che Omar, Ahli LPU, Dato’ Azmi Mohd Ali, En. Zulkifli Mohd Zan dan Ketua Pegawai Operasi Bank Islam, En. Mohamed Iran Moriff Mohd Sharif.

Hadir sama, Dekan FTKW selaku Pengerusi MFBM 2017, Prof. Madya Ahamad Tarmizi Azizan.

MFBM telah mula diperkenalkan pada 2016 dengan matlamat utama memperkasakan serta mengukuhkan kembali warisan seni budaya Malaysia khususnya warisan seni budaya masyarakat yang bertepatan dengan fitrah Kelantan itu sendiri sebagai pengeluar terbesar batik di Malaysia dan digelar Home Of Batik.

Selain itu, MFBM juga adalah platform kepada pengusaha dan penggiat batik untuk meluaskan pasaran untuk tujuan membudayakan batik selain menjana sumber pendapatan ekonomi melalui peningkatan nilai tambah dalam produk, proses, strategi pemasaran dan kos.

Pada edisi lepas, Minggu Fiesta Batik Malaysia 2016 berjaya meraih kutipan jualan lebih RM400,000 hasil jualan batik oleh 50 peniaga termasuk 30 pengusaha selama seminggu diadakan..

Terdapat salah seorang peserta berjaya meraih jualan RM17,000 sehari.

Pada edisi MFBM2017 kali ini, pelbagai aktiviti menarik telah diatur sepanjang program ini berlangsung antaranya aktiviti pameran dan demontrasi mencanting batik, seminar dan wacana berkaitan batik, jualan produk batik, bengkel konservasi tekstil, bengkel pewarna alam, pertandingan rekaan batik, pertandingan wau cantik, pertandingan rekaan baju batik kucing dan pelbagai lagi aktiviti.

MFBM 2017 turut dimeriahkan dengan aktiviti yang bersifat akademik, ilmiah, inovasi, keusahawanan dan komersil dengan bertemakan batik.

Terdapat salah seorang peserta berjaya meraih jualan RM17,000 sehari.

2024-03-28