KEUSAHAWANAN

Keusahawanan

PROGRAM SME@UMK TINGKATKAN PRODUKTIVITI PKS

GRADUAN SME@Universiti Malaysia Kelantan (UMK) perlu memanfaatkan segala ilmu dan kemahiran yang dipelajari sepanjang program dan kursus dengan mempraktiskannya untuk meningkatkan produktiviti perniagaan masing-masing.

Timbalan Ketua Eksekutif I SME Corp, YBrs. En. Isham Ishak, berkata, program dalam bentuk kursus jangka pendek selama tiga bulan yang diikuti oleh usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) terpilih itu berupaya membantu menaik taraf prestasi perniagaan yang diusahakan.

Katanya, sesebuah perniagaan memerlukan asas dan struktur yang kukuh dan apabila usahawan-usahawan yang tidak mempunyai pendidikan khusus ini dibawa ke universiti dan diberi pendedahan tentang bagaimana meningkatkan produktiviti, jualan dan pengurusan, ternyata ia mampu membantu mengembangkan lagi perusahaan yang dijalankan.

“Sepanjang tempoh kursus itu peserta telah didedahkan kepada lapan modul iaitu melibatkan aspek pengurusan syarikat seperti kewangan dan pemasaran.

“Setakat ini, program SME Corporation Malaysia (SME Corp)@Universiti telah berjaya membantu meningkatkan produktiviti 444 usahawan pelbagai bidang di seluruh negara sejak diperkenalkan pada 2010,” katanya selepas menyempurnakan Majlis Graduasi SME@UMK 2016 di UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa, Kelantan, pada 21 Februari 2016.

Seramai 26 peserta Program SME@UMK Batch 3 berjaya menamatkan latihan mereka apabila menerima sijil masing-masing pada majlis tersebut.

Program SME@Universiti ini dilaksanakan bersama lima buah universiti iaitu UKM, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan UMK.

Menurut En. Isham, tahap pembelajaran peserta program berkenaan bukan sahaja di peringkat nasional dan kebangsaan, sebaliknya sehingga ke luar negara, sekali gus membantu melahirkan ketua-ketua pegawai eksekutif bertaraf antarabangsa.

"Di luar negara, mereka didedahkan mengenai tatacara perniagaan yang berlainan daripada yang terdapat di Malaysia dan seterusnya membuka peluang kepada mereka supaya dapat memikirkan bahawa terdapat ilmu terbaik di sana bagi meningkatkan kecekapan syarikat," katanya.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Mohd. Hassan Osman, berkata, program SME@UMK adalah kerjasama SME Corporation Malaysia (SME Corp) dan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) yang memberi fokus kepada penerapan kepada nilai-nilai keusahawanan di kalangan usahawan PKS di negeri ini.

Beliau berkata, program ini menyediakan peluang kepada Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS) untuk meningkatkan kemahiran keusahawan dan insaniah dalam bidang perniagaan,

“Selain daripada program SME@Universiti, UMK telah merangka beberapa program lain antaranya program yang berbentuk pensijilan dan program untuk jangka pendek,”katanya.

Menurut Prof. Dr. Mohd Hassan, untuk memastikan kesinambungan program ini ke peringkat yang lebih tinggi, SME Corp Malaysia dan PSMB turut memberi peluang kepada peserta melaksanakan program lanjutan (Advance Leadership Program) dan Advance Course for SME University di Jepun.

“Program yang berasaskan model SME University of Japan itu dirangka untuk membantu membangunkan keupayaan modal insan dikalangan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di negara ini.

“UMK juga akan terus menyokong aktiviti keusahawan dan perniagaan serta bersedia untuk menjadi pusat rujukan kepada usahawan-usahawan dan agensi-agensi yang terlibat di seluruh negeri Kelantan,” katanya.

SMEGraduasi4SMEGraduasi5

Web Traffic

1.png2.png4.png7.png3.png6.png
Today18
Yesterday232
This week1397
This month4975
Total124736

Who Is Online

1
Online

2022-08-20

Search