KOMUNITI

Komuniti

UMK TERIMA TIGA BOT DARI MARITIM MALAYSIA

Simbolik penyerahan kapal itu telah disempurnakan oleh Pengarah APMM Negeri, Kapten Maritim Muhd Nur Syam Asmawie Yaacob kepada Naib Canselor UMK, Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi Ismail, sempena Majlis Penyerahan Vessel Lucut Hak kepada UMK, di Ibu Pejabat Maritim Negeri Kelantan, Tok Bali, Pasir Puteh, Kelantan, pada 8 November 2020.

Sumbangan tiga buah kapal (UMK) itu dilaksanakan melalui persetujuan yang telah dipersetujui di antara pihak Maritim Malaysia dan UMK yang bakal memberi banyak manfaat kepada banyak pihak.

Menurut Prof. Dato’ Ts. Dr. Noor Azizi, sumbangan kapal daripada pihak Maritim Malaysia ini adalah di atas usaha pihak Creative Techno Park (CTP) yang diketuai oleh Pengarah CTP, En. Mohd Aswawi Isa.
Katanya, kerjasama ini turut disokong oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Ts. Dr Arham Abdullah yang telah merealisasikan impian UMK untuk memperoleh sumbangan kapal daripada pihak Maritim Malaysia.

“Pihak UMK juga telah mendapat kerjasama baik dari pihak industri iaitu Ain Aquaculture yang dimiliki oleh Dato’ Wan Ariff Wan Hamzah yang bersedia untuk menawarkan kepakaran serta sokongan dari aspek kewangan untuk mengubahsuai dan menambahbaik kapal-kapal ini.

“Kerjasama ini akan memberi nafas baharu kepada fungsi kapal ini nanti untuk tujuan gunasama bagi proses pembelajaran dan penyelidikan serta turut menjadi tempat untuk memberikan khidmat masyarakat kepada penduduk setempat apabila bermulanya operasi nanti,” katanya.

Tambah beliau, pihak Maritim Malaysia telah bersetuju untuk menyumbangkan tiga buah kapal berserta kelengkapan di dalam kapal dengan jumlah anggaran melebihi RM500,000.00 sebagai sumbangan peringkat pertama.

Kerjasama UMK melalui Creative Techno Park (CTP) dengan Ain Aquaculture ini dijangka memberi manfaat besar dengan menjadikan kapal tersebut sebagai tempat (platform) membaiki kapal-kapal nelayan di sekitarnya selain dijadikan sebagai pusat latihan hospitaliti serta pusat latihan penyelengaraan kapal dengan menggunakan modul yang dibangunkan oleh UMK.

“Selain itu, kapal tersebut juga dirancang untuk dijadikan sebagai pusat pengendalian bot bertauliah dan dilengkapi dengan galeri seni.

“Perancangan ini dilakukan bagi memastikan khidmat kepada masyarakat setempat dapat dilaksanakan di samping menjadikan kawasan sekitar sebagai pusat tumpuan untuk aktiviti pelancongan,” katanya.

Sementara itu, En. Aswawi berkata, kapal tersebut yang telah siap dibaik pulih akan ditempatkan di kawasan Pulau Gajah iaitu lokasi yang mempunyai potensi besar untuk aktiviti pelancongan.

“Pulau Gajah yang terkenal dengan Masjid Ar Rahman dalam kalangan pelancong kerana ciri-ciri seni binanya yang unik dan tradisional. Dengan penempatan kapal ini nanti sebagai pusat aktiviti penyelengaraan kapal serta dengan adanya galeri seni bakal menambahkan lagi produk pelancongan di kawasan berkenaan.

“Perkara ini secara tidak langsung akan menggalakkan aktiviti pelancongan di kawasan sekitar Pulau Gajah dan seterusnya dapat membantu dalam meningkatkan pendapatan masyarakat setempat.

“Pihak UMK melalui kepelbagaian kepakaran akan sentiasa memberikan sokongan dan bantuan yang diperlukan,” katanya.

Oleh I Pusat Komunikasi Korporat

terima kapal2

Web Traffic

1.png2.png4.png7.png2.png7.png
Today9
Yesterday232
This week1388
This month4966
Total124727

Who Is Online

1
Online

2022-08-20

Search