GLOBAL

General

MAJLIS PERASMIAN MASJID UMK KAMPUS JELI

TENGKU Mahkota Kelantan, Yang Teramat Mulia, Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra telah berkenan mencemar duli merasmikan masjid baharu Universiti Malaysia Kelantan (UMK) yang secara rasminya dinamakan Masjid Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra.

Pembinaan masjid berharga RM1.5 juta itu mampu menampung 1,000 jemaah pada satu-satu masa bakal menjadi mercu tanda baharu bagi UMK selepas diperkenankan oleh YTM Tengku Mahkota yang menyempurnakan perasmian masjid tersebut di UMK Kampus Jeli, Kelantan, pada 26 September 2014.

Majlis perasmian masjid itu berlangsung sebaik sahaja YTM Tengku Mahkota selesai menunaikan solat Jumaat bersama-sama warga UMK dan masyarakat sekitar Jeli dengan menurunkan tanda tangan di plak sebagai simbolik kepada perasmian pembinaan masjid tersebut.

Mengiringi baginda ialah Tengku Temenggong Kelantan, YBM Datuk Tengku Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz, Speaker Dewan Undangan Negeri, YB. Dato’ Hj. Mohd Nassuruddin Bin Hj. Daud, Mufti Kerajaan Negeri Kelantan, YB. Dato' Haji Muhamad Shukri bin Muhamad dan Pengarah JAHEAIK, YB. Dato’ Haji Che Mohd Rahim bin Jusoh.

Hadir sama, Naib Canselor UMK, YBhg. Prof. Datuk Dr. Raduan bin Hj. Che Rose, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), YBhg. Prof. Abdul Aziz bin Ab. Latif, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), YBhg. Prof. Dr. Mohamad Kamal bin Hj. Harun, Pengarah UMK Kampus Jeli, YBhg. Prof. Dr. Ibrahim bin Che Omar dan Pendaftar UMK, YBhg. Prof. Dr. Razli bin Che Razak.

Sementara itu, Prof. Datuk Dr. Raduan berkata, pembinaan masjid itu adalah daripada peruntukan kos sebanyak RM1 juta oleh Perdana Menteri, YAB. Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak, yang diumumkan ketika lawatan beliau ke UMK Kampus Jeli pada 2 Mac 2012.

Beliau berkata, tambahan kos pembinaan masjid ini juga adalah hasil sumbangan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, YB. Dato’ Sri Mustapa bin Mohamed dan peruntukan UMK bagi pembinaan fasa kedua yang dijangkakan membabitkan kos sebanyak RM3 juta.

"Melalui pembinaan masjid yang diberi nama Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra ini dapat menampung 1,000 pelajar beragama Islam untuk menunaikan solat Jumaat dan majlis-majlis ilmu yang lain,” katanya.

Menurut Prof. Datuk Dr. Raduan, masjid itu juga dilihat bakal memberi banyak faedah dan manfaat kepada warga UMK dan masyarakat setempat yang akan dinaik taraf dari semasa ke semasa.

Katanya, lokasi kawasan masjid itu juga strategik akan memberi ruang kepada jemaah lain terutamanya pelajar MRSM, Politeknik Jeli dan penduduk sekitar Jeli sendiri untuk datang menunaikan solat Jumaat di sini.

“Alhamdullilah, UMK telah diberi kebenaran untuk mendirikan solat Jumaat di masjid ini selepas mendapat kebenaran oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK),” jelas beliau.

Dalam pada itu, Prof. Dr. Ibrahim, melahirkan kesyukuran di atas penyempurnaan perasmian masjid baharu UMK oleh Tengku Mahkota Kelantan dan Tuanku Pro-Canselor UMK, Yang Teramat Mulia, Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra, selepas dua tahun pembinaannya.

Menurut beliau, pembinaan masjid itu akhirnya menjadi kenyataan selepas diumumkan sendiri oleh Perdana Menteri ketika lawatan rasmi ke UMK Kampus Jeli pada bulan Mac 2012.

Tambah beliau, pembinaan masjid adalah satu cabaran besar bagi beliau dan pasukannya kerana dalam tempoh tiga tahun banyak perkara perlu dilakukan termasuklah untuk mendapat kebenaran daripada pihak MAIK untuk mendirikan solat Jumaat di masjid ini.

“Alhamdullilah, akhirnya pada 5 september 2014, solat Jumaat pertama telah dilaksanakan dan terima kasih kepada MAIK kerana memberikan kebenaran dan kerjasama baik untuk membolehkan serta memastikan masjid ini mendapat kebenaran untuk menunaikan solat Jumaat,” jelas beliau.

Mengulas pembinaan masjid itu, Prof. Dr. Ibrahim berkata, hasrat pembinaan masjid itu timbul kerana berlandaskan kepada sunnah Nabi Muhammad s.a.w. yang sentiasa mendahulukan pembinaan masjid berbanding dengan pembangunan lain.

Jelas beliau, selain menempatkan ruang solat yang luas, Pusat Islam ini juga akan menyediakan ruang kuliah agama, bilik mesyuarat, pejabat, Taska Hadanah serta kelas-kelas fardu ain bagi kemudahan staf UMK dan masyarakat setempat.

Dalam pada itu, beliau mahu masjid ini bakal menjadi Pusat Islam yang aktif dengan melaksanakan pendekatan seperti meningkatkan ilmu agama Islam kepada kaum muslimin seperti mengadakan kelas-kelas pengajaran al-Quran, kuliah agama dan majlis - majlis ilmu.

“Selain itu, masjid ini adalah platform untuk memperkukuhkan ikatan ukhwah antara sesama muslimin dan muslimat untuk mengelakkan berlakunya perpecahan kerana perbezaan fahaman politik dan perbezaan cara pemikiran serta kehidupan.

 PerasmianMasjidUMKJeli 2

PerasmianMasjidUMKJeli 3

Web Traffic

1.png2.png3.png5.png2.png8.png
Today189
Yesterday294
This week189
This month3767
Total123528

Who Is Online

1
Online

2022-08-15

Search